The-Lake-You-Dont-See-1

Ανοιχτή συζήτηση για τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία

Σάββατο 8 Οκτ 18.30
1ος όροφος Μεγάλης Λέσχης

Το Σάββατο 8/10 και ώρα 6.30 μμ σας προσκαλούμε στον 1ο όροφο της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία.

Καλεσμένοι του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας  είναι ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, ερευνητής φωτογραφίας και επιμελητής του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η Ρέα Παπαδοπούλου, αρχιτέκτων και φωτογράφος.

Ελεύθερη είσοδος.

Ηρακλής Παπαϊωάννου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ (1984), φωτογραφία στο New York Univeristy (Master of Arts, 1992), ενώ είναι Διδάκτωρ Φωτογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ (2005). Από το 1999 εργάζεται ως Επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (σήμερα MOMus-ΜΦΘ), ενώ το διάστημα 2016-2018 υπήρξε διευθυντής του. Μεταξύ 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria και το 2002 και 2006 καλλιτεχνικός διευθυντής του. Έχει διδάξει φωτογραφία για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων για τη φωτογραφία και εκδόσει τα θεωρητικά έργα Η χώρα του Marlboro και η χλιαρή Άγρια Δύση (Άγρα, 2009), Η ελληνική φωτογραφία και η φωτογραφία στην Ελλάδα (επιμέλεια, Νεφέλη, 2013), Η φωτογραφία του ελληνικού τοπίου: μεταξύ μύθου και ιδεολογίας (Άγρα, 2014), Περί Φύσεως και Αληθινότητας (Νεφέλη, 2017), Η φωτογραφία ως αίνιγμα: μια ανθολογία κειμένων (University Studio Press, 2020). Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό φωτογραφικών εκδόσεων και εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι μεταφράσεις του για τη φωτογραφία περιλαμβάνουν τα θεωρητικά έργα Περί φωτογραφίας της Susan Sontag (1993), Φωτογραφία, μια συνοπτική Ιστορία του Ian Jeffrey (1996), Προς μια φιλοσοφία της φωτογραφίας του Villém Flusser (με τον Ingo Duennebier, 1999), Ριζοσπαστικές Πραγματικότητες: Η Φωτογραφία ως Πολιτική Πρακτική, του Julian Stallabrass (2017).

Ρέα Παπαδοπούλου

Αρχιτέκτονας και φωτογράφος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ και φωτογραφία σε σεμινάρια μεταξύ των οποίων και διετές θεωρητικό σεμινάριο ASFA photo courses στην ΑΣΚΤ. Έχει δουλέψει σε μακροχρόνια φωτογραφικά θέματα εξετάζοντας κυρίως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αστικά ζητήματα.

Τα φωτογραφικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, όπως το ‘Dark Tree’ στο Festival Fotografico Europeo 2019 στο Varese, Ιταλία, ‘Η Λίμνη Που Δεν Βλέπεις’, επιλέχθηκε στην έκθεση PHEN, Φεστιβάλ Φωτομετρίας 2018, Γιάννενα. Το 2017 το ‘Dark Tree’ ήταν finalist στα Discovery Awards του φεστιβάλ Encontros Da Imagem, Braga Πορτογαλία, ‘Tα κορίτσια Κοιμούνται Επάνω’ & ‘Χάλκη’ στην Φωτομετρία 2015. Έχει συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις.

Article photo © Ρέα Παπαδοπούλου

Share this post

Scroll to Top