08_Dimitris Ntimos

Είμαι η πόλη μου -Φωτογραφικός Αστικός Περίπατος

Κυριακή 2 Οκτ 2022, 11.00
Δημοτικός Κήπος Καβάλας

#eimai_i_poli_mou
Φωτογραφικός Αστικός Περίπατος

Επιμέλεια/Σχεδιασμός: Νίκος Ζωάκης
Συντονισμός: Μέλη του ΦΟΚ

Σημείο Συνάντησης: Δημοτικός Κήπος Καβάλας
Κυριακή 2/10/22,  Ώρα: 11.00 πμ

Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα μετατεθεί για την επόμενη Κυριακή 8/10 την ίδια ώρα.

 

Η συνομιλία του αστικού περιβάλλοντος με τον πολίτη είναι μία καθημερινή διάδραση. Η ποιότητα ζωής βιώνεται από τη στιγμή που βγαίνουμε το πρωί από την πόρτα του σπιτιού μας και εξελίσσεται μέσα από τις χαρές και τις δυσκολίες, τα όμορφα και τα άσχημα , που συναντούμε σε όλες τις διαδρομές της καθημερινότητάς μας. Οι άνθρωποι, τα κτήρια, τα πεζοδρόμια, η γειτονιά μας, τα μέσα μεταφοράς, η διαδρομή προς την εργασία μας, η ψυχαγωγία μας, συνθέτουν το παζλ της ζωής μας.
 
Ποια είναι όμως η συμμετοχή μας και ποια η αλληλεπίδραση με την πόλη μας; Πώς βλέπει ο πολίτης της Καβάλας την πόλη του; Πώς τοποθετείται; Μέσα της ή απέναντι της;
 
Είναι μια ευκαιρία για να αναστοχαστούμε και να σταθούμε στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Καβάλας… Την αισθητική, την ασφάλεια, τη σχέση πεζού και οχημάτων, την καθαριότητα, τους χώρους άθλησης, την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα μνημεία της πόλης.
Με την εκδήλωση αυτή καλούμε τους πολίτες να σταθούν ενεργά , μέσω της φωτογραφικής διαδικασίας, στον χώρο που τους περιβάλλει, να κάνουν πιο συνειδητή τη σχέση τους με το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Μέσα από έναν φωτογραφικό περίπατο στις γειτονιές της πόλης, με την παρέα και την καθοδήγηση των μελών του Φωτογραφικού Ομίλου,θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για τη φωτογραφία και τις τεχνικές της και στη συνέχεια να απεικονίσουν στοιχεία από τη σχέση τους με τον τόπο τους, να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο πορτραίτο του, ή απλά να σταθούν για λίγο σε ό, τι προσπερνούν καθημερινά και να το ξαναδούν με μια άλλη ματιά.
Πάρτε λοιπόν το κινητό σας ή τη φωτογραφική σας μηχανή και ακολουθήστε μας!
 
Η δράση αυτή αποτελεί τη συμμετοχή του επιμελητή στο εργαστηρίο Tale of X cities για το έτος 2022.

 

 
Ο Νίκος Ζωάκης γεννήθηκε το 1972  στην πόλη της Κομοτηνής. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια των σπουδών του και έκτοτε δεν έπαψε ποτέ να γοητεύεται από αυτήν.
 
Ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα  και αποτυπώνει φωτογραφικά ό,τι του αρέσει, όλα όσα θεωρεί σημαντικά. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φωτογραφία τοπίου, όπου, χρησιμοποιώντας στοιχεία έντονου συμβολισμού στα κάδρα του, απαθανατίζει και περιγράφει μια περιοχή που για αιώνες υπήρξε σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών.
 
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αθήνα. Ασχολείται ι ενεργά στις δράσεις του Tale of X  Cities, μια πρωτοβουλία του Common Lab του Goethe-Institut.
 
Ενδιαφέρεται για τη δημιουργία έργων τέχνης, που στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών, για δράσεις και πρωτοβουλίες που, μέσω της τέχνης, μπορούν να ανοίξουν  έναν γόνιμο διάλογο με την κοινωνία.
 
Η ευαισθητοποίηση, η συμμετοχικότητα και η συνύπαρξη  των ανθρώπων, ο δημόσιος χώρος και η αισθητική, αποτελούν κεντρικούς άξονες της κάθε ιδέας του.

https://nikoszoakis.com

Article photo © Ντήμος Δημήτρης

Share this post

Scroll to Top