Pirpili

NETTE – Παρουσίαση Βιβλίου της Φωτογράφου Άρτεμις Πυρπύλη

Τρίτη 4 Οκτ 20.00
1ος όροφος Μεγάλης Λέσχης

To NETTE είναι ένα βαθιά προσωπικό βιβλίο, ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Το 2019, η Άρτεμις Πυρπύλη επισκέπτεται για πρώτη φορά το πατρικό σπίτι της γιαγιάς της, 7 χρόνια μετά τον θάνατο της. Ψάχνοντας στα δωμάτια, τα συρτάρια και τα κουτιά, ανακαλύπτει το νεαρό κορίτσι που ήταν στην δεκαετία του ’40 και το παρατσούκλι Nette που της είχαν δώσει.

Η Nette ήταν χαρούμενη, κάπνιζε, έκανε γυμναστική και γελούσε με τις φίλες της.

Το πρότζεκτ αυτό είναι σαν ένα φυτολόγιο, στο οποίο είναι καρφιτσωμένα τα όνειρα, η ξεγνοιασιά και η ελευθερία μιας νιότης εγκλωβισμένης σε κουτιά μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο αντικείμενα φορτωμένα με αμηχανία. Αντικείμενα γεμάτα αναμνήσεις για την ίδια, που συνεχίζουν τη «ζωή» τους παρά την απουσία της. Η Άρτεμις Πυρπύλη επανερμηνεύει αρχειακές φωτογραφίες, επανεξετάζει προσωπικά αντικείμενα, έρχεται πολύ κοντά τους και αποκαλύπτει υφές.

Το NETTE είναι ένα διακριτικό και σιωπηλό βιβλίο το οποίο πραγματεύεται τα θέματα της ταυτότητας και της οικειότητας μέσα από την ανασύσταση μιας οικογενειακής ιστορίας.

Pirpili Gallery

Η Άρτεμις Πυρπύλη (1987) είναι γαλλοελληνίδα φωτογράφος.
Σπούδασε φωτογραφία στο Παρίσι και αφού εργάστηκε ως φωτογράφος για αρκετά χρόνια στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2013.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις μερικές από τις οποίες το C/O Berlin στη Γερμανία, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καθώς και στη Photobiennale στη Θεσσαλονίκη και στην Host Gallery στο Λονδίνο. Έχει επίσης εκθέσει τη δουλειά της σε 2 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το πρώτο της φωτογραφικό βιβλίο “NETTE” κυκλοφόρησε από τις γαλλικές εκδόσεις punto e basta και παρουσιάστηκε στην γκαλερί Polka Factory στο Παρίσι.

Αυτό το διάστημα ζει στη Θεσσαλονίκη όπου διδάσκει στη σχολή φωτογραφίας Stereosis και στο φωτογραφικό μουσείο MOMus Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα δουλεύει πάνω σε προσωπικά προτζεκτ.

https://artemispyrpilis.com/

Share this post

Scroll to Top